Het seizoen 2018-2019 van VR1

Het seizoen is ten einde voor de vrouwen van De Bleek. De vertrekkende hoofdtrainer, Patrick van den Berg, blikt terug op het afgelopen seizoen en kijkt vooruit naar de toekomst van het vrouwenvoetbal.

Dit seizoen was het de uitdaging om niet rechtstreeks de degraderen uit de hoofdklasse. We wisten namelijk dat het een pittig seizoen zou worden. Ook dit seizoen vertrokken er namelijk weer speelsters die de kans kregen om hogerop te spelen. Net als de afgelopen seizoenen moesten we weer een geheel nieuw elftal opbouwen. En eigenlijk was dit seizoen misschien wel het mooiste jaar voor mij als trainer. Ik kreeg te maken met speelsters die nog nooit op hoog niveau hadden gespeeld. Wel allemaal speelsters die de ambitie hebben om het maximale uit zichzelf en het team te halen. In de zomerstop trainden we dan ook door om het gewenste niveau te behalen aan de start van het nieuwe seizoen. Mij als trainer maakt het trots dat speelster, met misschien minder talent, maar op basis van puur karakter een enorme groei kunnen doormaken.
 
“Uiteindelijk draait alles om veel trainingsarbeid en de wil om het maximale eruit te halen.”
 
Het doel om rechtstreekse degradatie te voorkomen is behaald. Als jongste team in de Hoofdklasse is dit een goede prestatie. Bovendien was het resultaat aan het eind van het seizoen dat individuele speelsters een goed niveau bereikt hebben. Veel speelsters hebben dit jaar mooie en waardevolle ervaringen opgedaan en dit hebben ze goed opgepakt, en nemen ze mee in de toekomst. Om maar enkele mooie voorbeelden te noemen: Floor de Haan heeft zich ontwikkeld als steunpilaar van het team, Amber en Puck stroomden in vanuit de eigen jeugd en stonden er direct als 15/16 jarigen.
 
Speelsters hogerop
De nacompetitie wisten we helaas niet te ontlopen. Met acht clubs gingen we de strijd aan om een plek in de hoofdklasse. We kwamen ver, maar verloren uiteindelijk van Eindhoven. Als team waren ze beter, maar de individuele klasse hield ons lang in de wedstrijd. Geheel terecht won Eindhoven met 3-1 en uiteindelijk wonnen ze de echte finale overtuigend en spelen zij volgend seizoen in de hoofdklasse en speelt De Bleek in de landelijke eerste klasse. Opnieuw ziet het team speelsters vertrekken en moet het nieuwe speelsters inpassen. Drie speelsters krijgen wederom de kans om hogerop te gaan spelen. Milou olde Velthuis maakt de overstap naar Beloften FC Twente Vrouwen. Carmen Koens en Inge Tijink vertrekken naar Duitsland (zie foto's onder). Zij hebben een contract getekend bij B.V. Borussia Bocholt 1960; een ambitieuze club die in 2025 op het hoogste niveau wil spelen.  

 
Toekomst voor het meiden- en vrouwenvoetbal
Met het vertrek van deze speelsters is er weer ruimte voor regionale talenten en voor speelsters uit de eigen jeugd. Het is goed om te zien dat talentvolle speelsters tot onder de 15 jaar tussen de jongens kunnen spelen bij De Bleek. Hierin is Rigtersbleek trendstetter geweest en de KNVB zal dit gaan promoten in het land. Deze speelsters kunnen namelijk vanaf vijftien jaar gemakkelijk mee bij VR1. In de toekomst zou het goed zijn om de grens naar O17 te trekken; of dit fysiek ook haalbaar is zal de toekomst uit moeten wijzen. Al met al gaan de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal hard momenten. Ook nu tijdens het WK Vrouwenvoetbal in Frankrijk merk je dat veel mensen meer eisen en verwachtingen hebben en dit terwijl de faciliteiten ten opzichte van het mannenvoetbal doorgaans nog vele malen minder goed is op diverse fronten. Met mijn nieuwe functie als technisch coördinator bij FC Twente Vrouwen ga ik me voornamelijk hierop richten; hoe kunnen we met elkaar, in de regio, op een slimme manier de faciliteiten naar een hoger en internationaal niveau krijgen? Innovatie, genetica en ‘meten = weten’ zullen een belangrijk onderdeel zijn van de opleiding van de speelsters en trainers. En het blijft interessant hoe we als staf met de huidige generatie speelsters in verbinding blijven; mentaal en qua leefstijl (o.a. voeding) kunnen we nog veel winst halen, omdat hier tot nog toe weinig aandacht voor geweest is. Kortom: er is nog veel werk te verrichten om samen met de regio iets moois neer te zetten voor het meiden- en vrouwenvoetbal.
 
Ik kijk uit naar mijn nieuwe functie voor het nieuwe seizoen, en ik kijk terug op een hele mooie periode met VR1 bij De Bleek. Nogmaals wil ik dan ook het bestuur, leden van de TC, trainers, speelsters en de vele vrijwilligers bedanken voor de mooie jaren bij Rigtersbleek! Ik wens iedereen veel goeds toe voor de toekomst.

 

 Carmen Koens

  Inge Tijink 
 
 
 
 

CONTACT
 

Ontmoetingspark v.v. Rigtersbleek
G.J. van Heekstraat 15
7521 EB Enschede

communicatie@rigtersbleek.nl
wedstrijdsecretaris
T. 053 - 435 92 39

 
 
Openingstijden 


Het Paviljoen
Maandag t/m vrijdag | 08.00 – 24.00 uur
Zaterdag | 08.00 – 22.00 uur
Zondag | 08.00 – 20.00 uur 

Lunchroom
Maandag t/m vrijdag | 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag & zondag | 08.00 – 19.00 uur  

Eetcafé
Maandag t/m vrijdag | 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag & zondag | Gesloten 

  

 

pointersmall.png
Route
VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
 

Contactformulier Contact

CONTACT
 

Ontmoetingspark 
v.v. Rigtersbleek
G.J. van Heekstraat 15
7521 EB Enschede

communicatie@rigtersbleek.nl
Wedstrijdsecretaris
T. 053 - 435 92 39

pointersmall.png
Openingstijden 

Het Paviljoen
Maandag t/m vrijdag | 08.00 – 24.00 uur
Zaterdag | 08.00 – 22.00 uur
Zondag | 08.00 – 20.00 uur 

Lunchroom
Maandag t/m vrijdag | 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag / Zondag | 08.00 – 19.00 uur  

Eetcafé
Maandag t/m vrijdag | 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag / Zondag | Gesloten 


VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
 

Contactformulier Contact

Image